vineri, 12 februarie 2016

MONTREAL (IV)





                           

                              M O N T R E A L   ( IV )

                 P O P U L A T I A , I N V A T A M A N T U L  S I  R E L I G I A

     Populatia Montrealului era , in 2011 , de 1649519 locuitori , iar in 2014 a ajuns la 1731245 loc , cu o densitate medie de 898,1 loc./kmp , fata de 3,7 loc./kmp , la nivel national.  Dupa grupa de varsta , cei intre 0-14 ani sunt 16,5%, intre 15 si 64 ani sunt 68,8% , iar cei peste 65 ani reprezinta 14,6%. Populatia sub 35 ani reprezinta 44% din populatia din Montreal si chiar din zona metropolitan. Se poate vedea ca populatia apta de munca reprezinta 2/3 din populatia orasului , dar si a zonei metropolitane , aceasta datorita, mai ales, imigrantilor veniti din Asia ( chinezi, filipinezi, coreeni, indieni etc), a celor veniti din Africa , America Latina si din Europa ( mai ales tineret ). Natalitatea in familiile imigrantilor veniti din Asia , Africa si America Latina este ridicata.
  Varsta medie a locuitorilor orasului Montreal este de 38,8 ani, fata de 41,8 ani la nivel national.


                       

Imagini pentru montreal metropolitan area map

                                       Zona metropolitana Montreal

                          
      Zona metropolitana se desfasoara pana la 40 km departare de Montreal , a ajuns la o populatie de 4027100 loc.in 2014 , fata de 3885700 loc, in 2011.Cresterea este pusa mai ales pe seama imigrantilor. Numai imigranti romani veniti in Canada in perioada 2000 – 2004 , a fost de 11569 persoane . In prezent in Montreal sunt peste 40000 de romani. Asa s-a ajuns ca minoritatile nationale sa detina 31,7 % din populatia Montrealului ( 9.1% negri, 6.4% arabi, latino-americani 4.2% , sud-asiatici 3,3%, chinezi 3 % , italieni 3%, greci 1,1%, portughezi 0,8%, romani 0,8%, vietnamezi 0,7% ,rusi 0,7% s.a.  Din populatia Montrelului , in 2011,  63% erau francofoni , 12% anglofoni ,  53%  sunt bilingvi ( vorbesc franceza si engleza ), 29% vorbesc doar franceza ,  altii vorbesc limbi neoficiale. Se vorbesc 80 de limbi, in ordine, cele mai importante sunt: franceza, engleza, spaniola, araba, italiana, chineza si romana. Populatia  anglofona se intalneste mai ales in vestul insulei , iar cea franceza in centru si est . Putem spune ca Montrealul este un oras francofon , dar, si cu populatie anglofona.Un oras cu iz francez , dar si cu un centru modern, cu o viata in stil american.
     In 2011,  94,8% dintre imigranti traiau in 4 dintre cele 10 provincii ale Canadei : Ontario ( cu 3,6 mil. de imigranti , din totalul imigrantilor , din Canada, de 6,8 mil. ), British Columbia ( 1,2 mil. imigranti ) , Quebec ( cu 975000 imigranti ) si Alberta ( 644000 imigranti ). Toronto , Montreal si Vancouver , au atras 62,5%din totalul imigrantilor canadieni. Romanii prefera provinciile Ontario si Quebec. Intre 2006 si 2011 cei mai numerosi imigranti au venit din Filipine (152300 persoane ).
     Din punct de vedere religios , 65,8% sunt crestini ( romano-catolici = 52,8% , protestanti = 5,9%, ortodocsi = 3,7% s.a.)  , musulmani   9,6% (155000 de credinciosi  , dintre care 70% sunniti si 30% siiti , veniti din Algeria, Tunisia, Maroc si Liban ) , budisti 2%, hindusi 1,4%, sikh, etc , iar 18,4 nu si-au declarant religia.  Ca urmare a numeroaselor biserici  valoroase din punct de vedere arhitectural, al ornamentatiilor, vitraliilor etc. , Montreal este denumit si “ Cetatea Sfintilor”. Canada este recunoscuta ca tara in care exista o mare toleranta religioasa .
     Dintre bisericile romano-catolice merita sa amintim : Catedrala Marie-Reine-du- Monde ( Maria Regina Lumii ), construita in perioada 1870- 1894 , care din 1955 poarta numele de Sf. Fecioara , o replica, la scara mai mica, a Basilicii SF. Petru din Roma , Basilica Notre – Dame , cu o fatada in stil neo-gotic ,  cu turnuri gemene de 69 m inaltime, din 1672 , Biserica Saint Patrick , Oratoriul St, Joseph , cea mai mare din Canada, cu o cupola extraordinara , a doua ca marime din lume,  dupa cea a  Basilicii Sf. Petru din Roma. Sunt peste 25 biserici romano-catolice si catolice, o biserica anglicana denumita  Catedrala lui Crist                                     

st. joseph's church

      Oratoriul Saint Joseph, cea mai mare biserica din Montreal si din Canada


Imagini pentru Landmarks in Montreal Canada photos
                                       

                                  Interior din Basilica Notre - Dame
         

     

                                 Basilica Notre - Dame din Montreal

                                            
Imagini pentru famous churches in montreal

                               Catedrala Maria Regina Lumii ( Sfanta Fecioara )


Imagine similară

                                       Catedrala Crist Church

Imagini pentru famous churches in montreal

                                               Biserica Sfanta Ana         



                                             Catedrala Westminster

                                

Imagini pentru biserici ortodoxe romanesti in montreal  photos

                                 Biserica ortodoxa romaneasca Buna Vestire       

       Fiind multi imigranti romani , in Montreal si zona sa metropolitana , sunt  8 biserici ortodoxe, o biserica greco-catolica ,o biserica adventista , toate in Montreal , alte 7 biserici ortodoxe, tot pentru romani,  in zona metropolitana ( in Laval, in Anjou , in Longueuil , in St, Eustache , in Brossard ). Pentru romani , ca de altfel si pentru alte minoritati din Montreal , aceste biserici ofera un bun prilej de intalnire , de a pastra traditiile , de a fi ajutati in caz de nevoie , de a fi mai aproape de Dumnezeu .
    Populatia din Montreal si din zona metropolitan a acestuia , este cea mai educate din lume , cel mai mare numar de studenti la suta de locuitori : 4,38 studenti la 100 locuitori ( Boston , din SUA , are 4,37 studenti la 100 locuitori) , la care se adauga numarul mare de adulti canadieni si imigranti care au studii superioare (aproximativ 27% ) . Exista sistemul public de scoli ,  gratuit si invatamantul privat , subventionat de guvern , dar se plateste o taxa de 3000 – 5000 dolari canadieni pe an. In 2014 in Montreal erau 268 scoli primare cu 35233 elevi.   Aproape 25% din totalul elevilor studiaza in invatamantul privat. Invatamantul este obligatoriu intre 6 si 16 ani . Gradinita nu este obligatorie ( pana la 4 ani ). O educatoare , la gradinita, are in grija 6 copii , intre 0-18 luni, 8 copii ,intre 18 luni si 4 ani si 10 copii , intre 4 si 5 ani ( prematernelle si maternelle).  Copii de la gradinita si de la scolile primare ( elementare ), beneficiaza de un serviciu de garda , in pauza de la pranz si dupa orele de curs , pana termina parintii orele de serviciu si pot sa vina sa ia copii de la scoala. Orice intarziere , dupa ora 18 , cand se termina serviciul de garda, se plateste ( 1 dolar / minut).                                                                                                                             Exista un numar mare de universitati : Mc Gill ,in principal in limba engleza,fondata in 1821 , cu aproximativ 35000 de studenti, Universitatea Montreal ( UdeM ), infiintata in  1848, cu 49000 de studenti , se studiaza in limba franceza, Universitatea Concordia, bilingva,cu aproximativ 45000 de studenti ,  UQAM (Universitatea Quebec din Montreal),infiintata la 9 aprilie 1969 , guvernul provinciei Quebec, cu 43000 de studenti, in total peste 170000 de studenti.                                                                                                             

Imagini pentru university of montreal canada  photos

                                  Universitatea de Montreal ( UdeM )


Imagini pentru university of montreal canada  photos
                                      



Imagini pentru Universite Mcgill Montreal photos


                                                Universitatea Mc Gill

                                            


                                          Universitatea Concordia


                            Campus -  Universitatea Concordia                                        







                                                   



                                                     
                             







                    Universitatea Quebec ( UQAM ) din Montreal     

                                              













                                                           


                       

                          Colegiul Particular Jean-de-Brebeuf

     
Imagini pentru secondary schools in montreal canada photos

                             Liceul  International  Westmount                                                                                        

     Durata studiilor la universitate este de 3-4 ani, dupa care urmeaza masteratul cu durata de 2-3 ani si doctoratul cu 3-5 ani. Daca invatamantul primar si secundar este gratuit , cu exceptia invatamantului privat , invatamantul universitar nu mai este gratuit , se plateste o taxa care poate fi intre 3500 si 6000 de dolari canadieni ( C ) pe an, pentru cei ce locuiesc permanent in Canada si pana la 18000 dolari C, pentru straini.Pentru acoperirea cheltuielilor la  universitate , statul ofera posibilitatea, fiecarui student,  de a face un imprumut , cu dobanda mica , care poate fi achitat dupa absolvirea Universitatii. 15% din acest credit este achitat de statul canadian. In anumite conditii studentii pot obtine o bursa care poate ajunge la 700 dolari CAD pe luna. Cu aceasta bursa poti sa-ti asiguri cazarea, masa si abonamentul pe mijloacele de transport. Invatamantul universitar este bine pus la punct, este modern, cu o baza materiala  f. buna , cu profesori valorosi . Campusurile universitare ofera conditii excelente pentru studiu, pentru cazare, pentru sport, etc.        
   Programa scolilor primare este lejera pentru elevi, nu-i supune la un efort intellectual deosebit , nu sunt in nici un fel stresati, sunt obisnuiti cu disciplina in scoala, nu li se permite sa intre in clase cu telefonul mobil. Ca sa poata ajunge la una din cele 27 colegii generale si profesionale sau la una din cele 8 colegii private private, elevul  trebuie sa dobandeasca un nivel de pregatire care sa-I permita sa ajunga la liceul la care aspira , in afara de faptul ca este obligat sa dea un examen, care nu este prea usor. Examenul se da cu un an inaite de a termina  cursul primar( dupa promovarea clasei a V-a) .Dupa reusita,urmeaza clasa a VI-a la scoala la care a fost elev  si,  la sfarsitul acestui ciclu prezinta documentele scolare pentru ultima clasa , la liceul la care a fost inscris cu un an inainte. Liceul ( Colegiul ) are durata de 5 ani ( clasele 7-12 ) , dupa care urmeaza 2 ani de pregatire preuniversitara, la un Colegiu  particular ,pentru intrarea in invatamantul superior.                                                                                              O importanta mare , in pregatirea scolara a elevilor, o are si scoala fiecarei minoritati nationale (scoala chineza, scoala armeana, scoala rusa,  s.a.).
Imagine





                                     





    Scoala Romaneasca 'Junimea Romana" dim Montreal  ( Sfarsit de an scolar )

      Scoala romaneasca “ Junimea Romana “ , cu sediul in cladirea Colegiului particular Brebeuf ,infiintata in anul 2010,la initiativa a doua distinse doamne( OtiliaTunaru si Ildiko Pelczer) si la cererea parintilor,   le ofera copiilor posibilitatea de a invata limba romana, istoria Romaniei, matematica, franceza, engleza ,  desenul , de a practica sporturi (karate)  etc. Este un bun prilej , atat pentru elevi cat si pentru parinti de a se intalni, de a acumula noi cunostinte necesare pentru viitor, dar si o buna cunoastere a limbii romane , de a participa la diferite concursuri , intreceri sportive,  excursii etc. Programul se desfasoara in fiecare sambata , intre orele 9 si 15. Sunt destui participant ( elevi, parinti) care beneficiaza de 14 cursuri , sustinute de cei 30 de profesori ai scolii.  Tot in Montreal mai exista cateva scoli romanesti, organizate de unele biserici romanesti, cu program duminical ( 4 scoli). 
  Montreal este capitala culturala a Canadei.  Multe zone  atrag vizitatori, prin  numeroasele muzee (Muzeul Artei contemporana, care annual este vizitat de peste 2 mil. vizitatori, Muzeul de Arte frumoase , care cuprinde peste 35000 de lucrari ce apartin artistilor din perioada antica si pana in present, Muzeul de Istorie si Arheologie , care se afla in SE Place Royale , Conacul Chateau Ramezay, care se afla in cladirea construita in 1705 , Centrul de stiinta din Montreal in Portul Vechi , Biblioteca Centrala si bibliotecile din  cartiere , Complexul cultural Place des Arts unde exista Muzeul de Arta contemporana , cateva teatre , Opera , Cladirea Orchestrei Simfonice , aici se organizeaza multe concerte si de aceea se mai numeste si ‘Cartierul  spectacolelelor” s.a.


Imagini pentru Art Museum of Montreal photos



                           Muzeul de Arta , cel mai mare muzeu din Montreal 



Imagini pentru Museums in Montreal Canada Photos

                                     Sala din cadrul Muzeului de Arta 


                                   Muzeul de Arta Contemporana         



                                 Muzeul de Istorie si Arheologie

Imagini pentru chateau ramezay museum montreal photos

                                           Muzeul  Chateau de Ramezay 

     Ramezay a fost Guvernatorul Montrealului in 1704. Aceasta cladire gazduieste  muzeul din anul 1895. si  a fost complet renovata in anul 1990                                 



Imagini pentru Place des Arts Montreal photos

                                     Opera din Montreal , din Place des Arts




 

      Centrul Bell , un mare Complex Sportiv ( in special hochei ), multifunctional               

  Acest mare oras al Canadei ofera in orice punct al sau mijloace de petrecere a timpului liber, de recreere, terenuri de joaca pentru copii, sali de sport, terenuri pentru fotbal(soccer), pentru baseball, pentru volei, tenis, numeroase piscine in aer liber si acoperite( aproximativ 150 piscine acoperite),patinoare acoperite , dar si multe amenajate afara doar pentru perioada iernii, toate aflate in zecile de parcuri, dintre care 19 sunt foarte mari. Exista locuri amenajate pentru ski, pentru sanius, pentru hochei.Centrul Bell , un mare complex sportiv, inaugurat in 1996, 3 ani a durat constructia. Este resedinta echipei de hochei na orasului Montreal si este ceaa mai vizitata cladire de acest gen, fiind  folosita si in alte scopuri decat cele sportive’ Are o capacitate de 20000 de locuri , arena fiind cea mai mare din Liga de hochei. Aici se desfasoara si jocuri de baschet, diferite concerte, se joaca teatru etc.
    Vara sunt foarte multe activitati care-i atrag pe canadieni si pe vizitatori: peste 70 evenimente, peste 45 festivaluri ( Festivalul International de Jazz s.a.), simpozioane, concerte, mai ales in Place des Arts, sa te plimbi pe bulevardele cu multe flori si verdeata (St. Catherine Street, Bul. Levesque s.a.), Old Port cu cinematograful IMAX, Centrul de stiinta , restaurat de curand pe costuri destul de mari, Rue Bonsecours, cu fosta Primarie a orasului in perioada 1878 – 1963, Place Jaques Cartier, Primaria din Montreal, Seminarul Saint-Sulpice, Cartierul International, realizat intre 2000 si 2001, unde se afla modernul Palat al Congreselor,  Cartierul Chinezesc, Cartierul latin, Mica Italie, cartierul grecesc, Bul. Jean Tallon , si, nu in ultimul rand, Parcul Olimpic si Gradina botanica , a doua din lume , dupa cea din Londra, infiintata in 1931,  cu peste 22000 de specii de plante , cu 31 gradini tematice, cu 10 sere cu plante exotice, cea mai mare colectie de arbusti bonsai existenti in afara Asiei si multe alte obiective care merita vazute.

st. catherine's street






                         Strada St - Catherine  din Montreal                              


                         Bulevardul Rene'-Levesque din Montreal 

Horse carriage rides are common along the Quays of the Old Port in Montreal, Quebec Canada. - Stock Image


                                        


                                           
                                    






                                   Portul Vechi din Montreal


                                 Palatul Congreselor din Montreal                  

              Vedere generala din Portul Vechi , Montreal





























                           Marketul Bonsecours, Portul Vechi din Montreal

Aceasta cladire a fost proiectata de arhitectul William Footner,  data in folosinta in 1847.Din 1847 , pana in 1963  a fost Primaria  orasului Montreal pana in 1963, cand a devenit un important si impozant Market. O scurta perioada, in 1949, a fost si sediul parlamentului Canadei.


                                             

Piata Jaques Cartier, Primaria orasului, in dreapta, Columna Amiralului Nelson, partea centrala













                               Columna Amiralului Nelson in 1830                           

 Columna a fost ridicata in anul 1809, inaintea celei din Trafalgar Square ( 1840 ), din Londra, inspirata dupa Columna lui Traian, din Roma, realizata la Londra si transportata la Montreal. A fost ridicata pentru a marca victoria impotriva flotei napoleniene de la Trafalgar, din 21 octombrie 1805, arhitect Robert Mitchell, cu toata nemultumirea populatiei de origine franceza. Aceasta Columna se afla intr-o parte a Pietii Jaques Cartier , a fost restaurata in anii 1900 si 1990.Inaltimea Columnei este de 19 m.


                                             Columna Amiralului Nelson in 2014




                   Statuia Amiralului Nelson aflata in partea superioara a Columnei

 Poti ajunge cu usurinta in orice loc al orasului folosind numeroasele autobuze (1600 autobuze si 93 microbuze ale STM , pe cele 192 trasee ( e drept unele din ele sunt invechite si de aceea municipalitatea si-a propus sa le inlocuiasca, pana in 1925, cu 1300 autobuze electrice, iar mai curand se asteapta livrarea a 380 autobuze diesel) si cu metroul, cu cele 4 linii ale sale in lungime de 70 km. Exista trenuri pentru navetisti (aproximativ 66000 pe zi)  care se deplaseaza in localitatile apropiate orasului Montreal ( societatea ATM ) care se deplaseaza si prin tunelul de sub Mont Royal, construit intre 1914-1918.







                                                









Desi autobuzele nu sunt prea moderne, transportul calatorilor se face in mod civilizat. Inainte de a veni autobuzul in statie, oamenii se aseaza la rand, in ordinea in care vin si tot in aceeasi ordine se urca in autobuz numai prin usa din fata pentru a plati sau controla abonamentul. Calatorii sunt calmi, politicosi si nu se imbrancesc ca sa apuce un loc in autobuz.


Daca vrei sa te deplasezi cu bicicleta , exista proape 800 km de piste pentru acest mijloc de transport. 12,2% din locuitorii din Montreal , folosesc bicicleta, vara, in centrul orasului sunt 14000-15000 ciclisti. In oras exista multe puncte cu biciclete , pe care le pot inchiria cei ce doresc sa le foloseasca. In acest sens exista peste 5000 de biciclete si sunt 30000 de abonati din Montreal.


Imagini pentru Bike rental Station in Montreal  photos


                                     
                                          




  




                        Statie de inchiriere a bicicletelor


Montreal are 2 aeroporturi : Pierre Eliotte Trudeau, aflat la 25 km in partea de vest  ( cu aproape intreg traficul de calatori, aproximativ 14 mil.anual ) , cel mai mare din acest oras si Mirabel, care este situat in SV orasului, la 57 de km. Prin cele 2 aeroporturi se transporta anual 177165 tone de marfuri.







                                 








  

                Aeroportul Pierre Elliott Trudeau ,  Montreal

 Montreal este condus de catre un Primar general si un Consiliu Municipal, format din 73 membri, toti alesi  pentru o perioada de 4 ani de zile. Consiliul Municipal este principalul organism administrativ al orasului, are 7 comisii , care nu au putere executiva, au rolul de a realiza relatii cu publicul, sa primeasca sugestii si critici referitoare la activitatea Consiliului si Primarului si  sa le inainteze celor in drept pentru rezolvare. Exista si un Consiliu Executiv , care pregateste diferite documente, cum ar fi bugetul de venituri si cheltuieli anual, acorda contracte pentru diferitele lucrari din oras, gestioneaza resursele umane si financiare, se ocupa de aprovizionare etc.                                                              
      Dupa ce 15 districte,  care au intrat in componenta Montrealului , in 2001, s-au retras, recapatandu-si independenta si titlul de orase, de la 1 ianuarie 2006, printr-un referendum organizat de fiecare in parte,  in present, orasul are  27 districte., care au consilii de administratie proprii.
  Actualul Primar General al orasului Montreal este liberalul Denis Coderre.