sâmbătă, 12 noiembrie 2016





LACUL  HURON

Marile Lacuri Americane

     Lacul Huron face parte din sistemul lacustru Marile Lacuri Americane. Se afla in partea centrala a Americii de Nord, la hotarul dintre SUA(statul Michigan) si Canada(provincia Ontario). Numele sau vine de la indienii Huron care au trait in aceste locuri, inaite de venirea europenilor. Primii europeni care au ajuns in Golful Georgian au fost francezii. In 1615 Samuel de Champlain a vizitat Golful Georgian, in compania exploratorului Etienne Brule.


Pozitia geografica a Marilor Lacuri






Harta Marilor Lacuri Americane

     Lacul Huron are o suprafata de 59596 Kmp, fiind al doilea ca suprafata, dintre Marile Lacuri Americane, dupa Lacul Superior si al treile cu apa dulce de pe glob. Are o adancime medie de 59 m si o adancime maxima de 229m. Are o lungime de 332 Km si o latime maxima de 245 Km. Altitudinea sa, fata de nivelul oceanului , este de 176 m, la fel cu a lacului Michigan. Cele doua lacuri comunica prin stramtoarea Mackinac, lata de 8 Km, prin care apele din lacul Michighan se scurg in Huron. Cele doua lacuri sunt considerate, uneori, ca un singur lac, datorita altitudinii lor. Peste stramtoarea Mackinac s-a construit un pod, lung de 2625 m, cu un design deosebit.


Podul peste stramtoarea Mackinac

     Ca volum de apa este al treilea din Marile Lacuri dupa lacurile Superior si  Michigan, cu 3540 Kmc de apa. Lungimea tarmului este de 6159 Km. Tarmurile sunt in general inalte, cu faleze.
     Lacul Huron primeste un aport serios de apa din lacul Superior, prin Raul Saint Marys, cu o cadere de 7 m , cu multe praguri de stanci(cataracte) si din aceasta cauza a fost canalizat pentru a sigura circulatia navelor intre cele doua lacuri. Din lacul Huron apele se scurg prin raul Saint Clair, in Lacul cu acelasi nume, a carui adancime  medie este de 3m, iar adancimea maxima este de 6,4 m. Ne fiind sufficient de adanc pentru circulatia navelor a fost adancit pana la 8,2 m. Din acest lac apele se scurg , formand raul Detroit, care isi continua drumul pana la lacul Erie. Din lacul Erie apele se scurg catre Lacul Ontario, formand raul Niagara, iar diferenta de nivel este cea mai mare dintre marile lacuri, de 99 m. Pe traseul acestui rau s-a format renumita cascada Niagara, considerata a 8-a minune a lumii.Mai departe se formeaza Fluviul Sf. Laurentiu care dupa ce strabate peste 1000 de Km, pe teritoriul Canadei, se varsa printr-un urias estuar, in Oceanul Atlantic.


Profil Transversal prin Marile lacuri, de la vest la est











     Lacul Huron are 4 parti: lacul principal, golful Saginaw, in partea vestica, Canalul de Nord, marginit de cea mai mare insula de pe glob dintr-un lac cu apa dulce, Manitoulin, cu 2766 Kmp si Golful Georgian, delimitat de insula amintita si peninsula Bruce. In cadrul peninsulei Bruce s-a construit una din cele mai mari centrale nucleare din Canada.
     In cadrul lacului Huron, mai ales in Golful Georgian, se afla 30000 de insule, majoritatea mici, din cele 35000 din Marile Lacuri. Insula Manitoulin, cea mai mare, are suprafata mai intinsa decat Luxemburg. Pe aceasta insula se afla o asezare omeneasca, numita Manitouraning, cu o populatie de peste 10500 locuitori.

Insula Manitoulin, cea mai mare din Lacul Huron, din Marile lacuri Americane


Insula cu forma de ciuperca, cu pini,de aproximativ 6 m inaltime, rezultata prin eroziunea diferentiata realizata de apele lacului. Fiind proprietate particulara nu poate fi vizitata.

     In afara de aportul primit din lacul Superior, Lacul Huron, ca de altfel toate lacurile din regiune, sunt alimentate si din precipitatii. Nivele ridicate se inregistreaza in cursul verii, cel mai mare s-a inregistrat in 1986, + 1,80 m, iar cele mai scazute nivele se inregistreaza iarna, cand ,in medie scad cu 30 cm.
   In zona lacului au fost inregistrate furtuni puternice, asa cum a fost cea din 1913, cand s-au scufundat 10 nave, au fost duse la tarm 20 de nave, au murit 235 marinari. Furtuna a durat 16 ore, iar viteza vantului a fost de 145 Km pe ora. Mai recent , la 11 septembrie 1996, un ciclon s-a format in aceasta regiune, cu aspect de uragan tropical, cu o deschidere interioara de 30 Km. Vanturile sunt frecvente pe lacul Huron, aici intalnindu-se mase de aer arctice, din regiunea Pacificului, dinspre Golful Mexic si dinspre Atlantic. In cadrul Lacului Huron se intalnesc aproximativ 1000 de epave. Una din aceste epave, aflata in apropierea portului Bayfield, poate fi observata destul de bine, fiind la 7 m adancime.

Nava scufundata in Lacul Huron, la 7 m adancime, langa Bayfield

     Lacul Huron este cel mai putin poluat dintre Marile Lacuri. Din aceasta cauza apele sale sunt curate si limpezi, in ele intalnindu-se diferite specii de pesti: crap,biban, salau s.a.
    Pe malurile lacului s-au dezvoltat multe localitati, multe statiuni, cu posibilitati de recreere, existand case de vacanta(cottage) care se inchiriaza la preturi acceptabile, hoteluri.dar si case ale localnicilor. Partea canadiana a malului este mai atractiva fiind multa verdeata, pajisti si flori.Se intalnesc intinse fasii de plaje, putin aglomeratesi atractive. Falezele sunt inalte(15 m inaltime, in medie). Plajele sunt legate de suprafata neteda a localitatilor din apropiere prin scari din lemn cu mai mult de 45 trepte( cazul statiunii Bayfield).
     Dintre orasele mai impirtante amintim;Michigan, in SUA si Goderich, Sarnia s.a. in Ontario, Canada.

Casa de vacanta (cottage) din Bayfield


BAYFIELD

     Este o mica localitate, cuprinsa in municipiul Bluewater. Bluewater a luat nastere in 2001, prin fuzionare localitatilor Hay si Stanley cu Beyfild, Hensal si Zurich. A fost fondat in anul 1832 de catre un olandez, Carel Lodewijk, iar numele la primit de la amiralul britanic Henry Wolsey Bayfield, care a ales locul pentru infiintarea satului.Primaria localitatii a fost construita in 1882. Din 1920 primaria a fost mutata intr-o alta cladire aflata pe Gregor Clan Square. Pana in 1869 a facut parte din unitatea administrativa Stanley. Bayfield a avut administratie proprie pana in 1927, apoi intre anii 1965 si 1984.In prezent primaria este folosita pentru intruniri, activitati culturale s.a.

Pozitia Bayfield in Provincia Ontario. Bayfield este la peste 200 Km de Toronto.


Asezarea geografica a Bayfield pe malul Lacului Huron si in municipiul Bluewater

     Bayfield este o localitate mult cautata de turisti datorita mediului placut, curat, nepoluat, cu mult spatiu verde, cu multe vile, case de vacanta, cabane, care se pot inchiria, online, la preturi acceptabile. Localitatea are o iesire larga la  Lacul Huron, unde turistii beneficiaza de plaje frumoase si de ape curate, limpezi.


O insiruire de magazine pe Strada principala Din Bayfield


Unele case de vacanta au o vedere splendida spre Lacul Huron

Interiorul unui magazin cu obiecte de arta realizate de catre artisti locali













O frumoasa casa de vacanta din Bayfield

Magazine si restaurante pe strada principala

Alte magazine, o alta strada bine intretinuta si o natura incantatoare


Peste tot multe flori



Cand nu sunt la plaja , cei veniti la odihna in aceasta statiune, se plimba pe arterele orasului, mai ales pe cea principala, la magazine, restaurante s.a.

Multa verdeata si flori

Aceeasi strada principala, dar alte magazine

Cateva imagini dintr-un cartier al celor mai instariti








Casele sunt construite in mtotalitate din lemn, PFL, rigips, se izoleaza foarte bine, pentru a mentine caldura in interior, iarna si racoarea vara. Te si miri cum stalpii de sustinere, este adevarat ca sunt desi, care sunt niste scanduri cu grosimi de 4-5 cm si grinzile tot din asemenea material, pot sa dea o rezistenta suficienta acestor cladiri. Instalatia electrica este realizata cu un cablu bifilar, fara a fi introdus in tevi din plastic, pentru o mai buna izolare, care se desfasoara, printre stalpi si izolatia peretilor, pana la prize si comutatori. In imagine  este parterul casei, necompartimentat inca.Valoarea acestor case creste de la an la an, fiind in functie de marime si de gradul de confort pe care il au. Majoritatea se vand de la xcateva sute de mii de dolari canadieni, si ajung la peste 1 mil. de dolari. Dupa ce s-a finalizat cladirea arata foarte frumos si la exterior si la interior si iti da siguranta ca este o cladire rezistenta. Nu este pericol de cutremure deoarece aceste localitati se afla pe scutul canadian unde aceste miscari lipsesc sau cand exista sunt foarte mici, ca intensitate.

Asa arata grinzile care sustin acoperisul casei

Asa arata stalpii de sustinere al nivelului superior, care dupa ce sunt imbracati cu un material izolator si cu rigips, devin peretii incaperilor casei respective

Subsolul casei(basementul), care este folosit pentru instalatiile de apa, incalzire si pentru locuit


Tavanul camerelor de la parter si grinzile de sustinere a acoperisului

Cateva imagini cu locul in care, in fiecare duminica, se organizeaza un targ cu bunurile, de orice fel, care prisosesc locuitorilor din Bayfield si din imprejurimi









 Densitatea cladirilor este redusa, ele fiind despartite de mult spatiu verde. Fiecare vila, cabana sau casa de locuit permanent de catre localnici, are un mic parc cu arbori, arbusti,  multe flori. Partea mai aglomerata este strada principala, Main Street, unde se insiruie multe magazine, buticuri, galerii de arta si restaurante atragatoare.. Este un loc unde te poti odihni, relaxa, poti beneficia de natura foarte darnica, de multa liniste, de amabilitatea localnicilor. Iti inchiriaza vila, cabana( cottage),fara sa fie prezent la sosire si nici la plecare. Gasesti cheile intr-un loc pe care ti-l comunica, iar la plecare lasi vila, cabana, in aceiasi stare pe care ai gasit-o. Beneficiezi de conditii de cazare extraordinare, de aparate electronice, de bucatarie inzestrata cu tot ce-ti trebuie pentru pregatirea mancarurilor, de bai bine dotate, de toate aparatele electronice necesare(radio, televizoare, diferite casete video, multe jocurietc. Au curte cu iarba, mereu tunsa, cu gratar pentru frigarui, cu fotolii si multe altele. 
     Verile sunt placute, se simte influienta lacului Huron,de aceea au putine zile caniculare. Vara anului 2016 a fost secetoasa, atipica pentru aceasta zona, o parte din vegetatie a avut mult de suferit. In umbra numerosilor arbori, chiar daca sunt zile calduroase, gasesti racoarea necesara.S-au inregistrat temperaturi de pana la +34* C, in luna august. Iarna turistii sunt mult mai putini, vantul este prezent, iar temperatura  minima de -24* C, in ianuarie.
     Saptamanal se organizeaza un targ unde localnicii sau cei din jur isi expun spre vanzare diferite obiecte care nu le mai sunt de trebuinta, In fiecare an se organizeaza targuri si diferite manifestari culturale, parade, in august si de Craciun.



Parada de Craciun

     Pe timpul verii, in afara de plaja, de inot, poti inchiria barci cu motor din micul port Bayfield.


     
      


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu