marți, 28 iunie 2016

LONGUEUIL


L O N G U E U I L
ORAS DIN PROVINCIA QUEBEC -  CANADA

     Este un oras situat pe malul estic al fluviului Sf. Laurentiu, in partea continentala, in partea sudica a orasului Montreal. Include o mica insula (Charron) si o parte din insula Boucherville, inconjurate de apele fluviului amintit mai sus.
Pozitia geografica a orasilui Longueuil

     Intemeietorul localitatii este Charles Le Moyne, un negustor din Ville Marie (din care s-a format ulterior orasul Montreal),care a gasit aceste locuri, in 1657 si le-a dat numele de Longueuil dupa localitatea sa natala din Normandia. El s-a distins in luptele armate impotriva grupului de indieni (Iroquois) si pentru aceasta a fost inobilat de regale Frantei, Ludovic al XIV-lea, in anul 1668. Dupa moartea sa in 1685, fiul sau Charles Le Moyne, construieste un castel , in 1698, fortificat, care va fi demolat, din cauza degradarii sale, in 1821 si reconstruit, de John Drake, in 1825.
Charles Le Moyne

Castelul fortificat construit de fiul lui Charles Le Moyne
     Aceasta localitate s-a dezvoltat pe o campie, care in apropierea fluviului era cu multe mlastini, a devenit oras in 1874, a crescut in suprafata si in numar de locuitori in urma fuzionarii cu Montreal Nord, in 1961, apoi cu o alta localitate (Jacques Cartier), in 1969. Incepand cu 1 ianuarie 2000, fuzioneaza cu alte 7 orase din jur, sporindu-si mult suprafata si populatia, dar urmeaza destramarea acestei aglomerari urbane si multe din orase devin independente. In present suprafata orasului este de 122,9 Kmp, cu o populatie de 231409 locuitori , la recensamantul din 2011, o crestere de 0,9 % fata de 2006, iar in 2014 de 240954 locuitori. Populatia a crescut mai mult incepand cu anul 1911 si pana in 1981, recordul detinandu-l anul 1951, cand populatia a crescut cu219,4%, adica cu 25560 locuitori. Cresterea numarului populatiei s-a facut datorita imigrantilor. Vorbitori de lb. franceza sunt 81,4%, de limba engleza 7,%, si alte limbi 11,6% (3% spaniola, 2,1% araba, 0,7% romana, 0,6% chineza, o,6% italiana, 0,6% portugheza s.a.).Cei mai multi imigranti au venit din Europa, altii din America Latina, din Asia de Est, Sud-Est ,Sud si  Vest si din Africa.

     In cadrul provinciei Quebec este al cincilea oras, ca marime si al noulea , in Canada.Este un oras de navetisti (spre Montreal si dinspre Montreal, spre alte localitati din jur ,mai ales Brossard), mai mult de 50% din locuitori lucreaza si realizeaza un venit mediu anual de 26537 dolari canadieni,un  oras commercial si industrial (Industria aeronautica), un oras cu multe institutii de invatamant, inclusiv cele ale invatamantului Superior (campusurile mai multor universitati; Sherbrooke, UQAM, Universitatea  de Montreal s.a.), un oras cu foarte multe parcuri, cu terenuri de sport (hochei, fotbal, baseball), piste pentru biciclete (257 km lungime) etc. Sporturile de iarna (ski fond, sanius, hochei, patinaj) sunt practicate de multi locuitori, in timpul iernilor care dureaza din noiembrie pana in aprilie, care sunt geroase (s-au inregistrat minime de -37,2oC), cu strat gros de zapada , mai ales in lunile decembrie, ianuarie si chiar februarie, care poate ajunge si la 2 m grosime (media acestor luni fiind de peste 50 cm), cu vanturi care bat aproape in permanenta, dar iarna sunt foarte reci, facand ca frigul sa fie simtit mai puternic. Primaverile sunt foarte scurte sau de multe ori trecerea se face direct la vara. Verile sunt placute, cu temperature cu mrdii de pana in 25oC, dar sunt si perioade cu canicula cand se inregistreaza chiar temperaturi de peste 30*C (maxima a ajuns si la 35,6*, in iulie). Desi toamnele sunt mai scurte (septembrie si octombrie), sunt foarte placute, in care natura este foarte bogata in culori.
Micul port din Longueuil

Cladirea Universitatii Sherbrooke din Longueuil

Aspecte din oras

     Orasul este placut prin natura sa bogata, prin numeroasele parcuri, prin prezenta fluviului Sf. Laurentiu si a sporturilor nautice ( exista si un mic port),  prin strazile frumoase,curate si cu multe flori. Exista o impunatoare catedrala romano-catolica, Saint-Antoine-de-Padoue. Din Montreal se poate ajunge la Longueuil fie cu metroul  (linia galbena), fie cu autobuzul sau pe calea apelor (fluvial sf. Laurentiu), iar prin apropiere sunt 3 autostrazi, cu mai multe benzi pe sens.
Catedrala Saint-Antoine-de-Padoue vazuta din exterior

Catedrala Saint-Antoine-de-Padoue vazuta din interior

Una din cele trei autostrazi din apropierea orasului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu