luni, 11 iulie 2016

Turnul cu Ceas din Montreal

T U R N U L   C U   C E A S
MONTREAL, CANADA

     Se afla in partea de est a  Portului Vechi, din Montreal. A fost construit intre anii 1911 si 1922. La inaugurarea lucrarilor, la 31 octombrie 1919, a participat si Printul de Wales, Edward, care a pus piatra de temelie. A fost construit in memoria marinarilor cazuti in timpul primului razboi mondial, avand, in acelasi timp, functia de far, pentru a ghida navele la intrarea in port, iar prin ceasul sau, sa indice scurgerea timpului. Ceasul, construit in localitatea Croydon, din Anglia, de catre Gillett si Johnston, este o replica a Big Ben-ului din Londra. Are 4 fatete si , la proiectare, se prevedea legatura cu 5 clopote care sa anunte trecerea fiecarei ore de timp, dar acest obiectiv nu s-a realizat.Fara ceas munca lucratorilor din port ar fi fost greu de realizat.


Turnul cu ceas si podul Jacques Cartier, seara

Placa ridicata in memoria marinarilor cazuti in primul razboi mondial, ulterior s-a adaugat si in memoria celor care au cazut in al doilea razboi mondial. Mai jos, este placa de granit depusa, in 1919, de Printul de Wales, Edward

Vedere generala asupra Portului vechi, dar si o parte  din Montreal ( realizata din observatorul Turnului cu ceas )

      Turnul cu ceas, din Montreal, a fost proiectat de arhitectul portului, Paul Leclaire, iar constructia a fost realizata de inginerul FW Cowie. Turnul are 45 m inaltime, are forma patrata, construit din beton armat, culoarea alba,cu lumini care pun in valoare turnul si elementele sale decorativ.Daca mai inainte iluminarea turnului se facea de la baza, lumina era prea puternica si noaptea aparea ca o pata luminoasa a portului, de catava vreme, s-a decis schimbarea sistemului de iluminare, care s-a realizat de catre Claude Cormier, architect peisagist si de Gilles Arpin, designer.Astfel, Turnul, ceasul turnului , inscrisurile si elementele ornamentale, au fost mult evidentiate.  Acest turn se distinge prin inaltimea si forma sa, prin alegerea judicioasa a elementelor decorative.Are o valoare istorica, a
rhitectonica si turistica. Ca urmare a valorii sale, a fost declarant , in 1996, cladire federala de patrimoniu(Federal Heritage Building),  din Canada.


       Turnul cel mare este legat de un turn mai mic ( construit pentru a imbunatati estetica zonei), printr-un zid de 12 m lungime. Scopul construirii acestui zid a fost acela de a ascunde, in spatele sau, grajdurile si soproanele inestetice ale transportatorilor de cereale.  Aceste grajduri si toate dependintele, inclusiv silozurile si elevatoarele, au fost demolate in anul 1970. Portul din Montreal  isi are inceputurile la finele anului 1898, dar cunoaste adevarata sa dezvoltare intre anii 1910-1916, iar reproiectarea sa, vizand modernizarea, s-a facut intre 1980-1990.La inceput era unul dintre cele mai mari porturi pentru cereale din America  (cu apogeul in 1930). In prezent pe langa functia navala, are o puternica functie turistica si de agrement. Aici se organizeaza numeroase manifestari (festivaluri de muzica,spectacole de circ, intreceri sportive, jocuri de artificii etc.) Unul din obiectivul vizitatorilor, un reper important si un simbol al portului din Montreal, este si Turnul cu ceas. Vizitarea turnului a fost posibila dupa lucrarile de modernizare din anul 1982. Intrarea in Turn se face printr-o usa aflata in partea de est, strajuita de 2 tunuri. Pentru a ajunge la observatorul din turn, este nevoie sa urci 192 trepte, sa treci pe la primul observator, aflat la 20 m inaltime, sa vezi pendulul ceasului si apoi camera cu mecanismul acestuia. De sus, din observator, se deschide o priveliste superba catre oras,catre Portul vechi, catre fluviul Sf. Laurentiu, catre podul Jacques Cartier( care leaga Montreal de ins. Sf. Elena), catre cele 2 insule: Sf. Elena si Notre Dame, cu importantele lor obiective turistice si de agrement ( Biosfera, La Ronde, cazinoul, circuitul pentru Formula 1 s.a.). In interiorul Turnului exista cateva exponate care se refera la istoria orasului Montreal.

 In primul plan dupa Turn, stanga, este cladirea fostei Primarii a orasului Montreal, astazi un
supermarket
     

          In jurul Turnului cu ceas s-au amenajat frumoase plaje artificiale, unde au accesul toti cetatenii care vin aici, gratuitate pana la 12 ani si o taxa de 2 dolari pentru ceilalti. Este interzis sa se consume bauturi alcoolice pe aceste plaje si in apropiere, trebuie sa ai costum de baie (pana si bebelusii trebuie sa aiba ceva pe ei, nu se fumeazadecat in locurile stabilite, nu ai voie sa lasi gunoaie. Din acest motiv plajele, care sunt dotate cu tot ce trebuie ca sa te simti bine, sunt foarte curate.
     In momentul de fata (Iulie 2016) se desfasoara o greva, pe timp nelimitat, din care cauza turnul cu ceas nu poate fi vizitat si nu pot fi folosite plajele din apropiere. Magazinele si celelalte activitati din portul vechi se desfasoara in mod normal.

Vedere generala a orasului Montreal, a Insulei Sf. Elena, a fluviului Sf. Laurentiu si a  Portului vechi, unde se vedesi turnul cu ceas (indicat de sageata rosie) si podul Jacques Cartier, care leaga insula Sf. Elena de Montreal. In ultimul plan, dreapta,sus, se vede Mont Royal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu