duminică, 7 februarie 2016

MONTREAL (I)









                                M O N T R E A L    ( I )


                                                          PROVINCIA  QUEBEC – CANADA

         Este asezat in  insula  Montreal , care se afla la  confluenta  dintre fluviul Sf, Laurentiu si raul Ottawa, la 167 Km de Ottawa, capitala  Canadei, la 275 Km de orasul Quebec, capitala  provinciei cu acelasi nume, din care face parte si Montreal si la 500 km de Toronto, cel mai mare oras al Canadei. Aceasta insula are forma de bumerang ,se afla in cadrul bazinului hidrografic al fluviului Sf.Laurentiu ,a doua ca marime din cadrul acestui bazin, dupa insula Anticosti, aflata la varsarea acestui mare fluviu in Golful Sf. Laurentiu.  Are o lungime de 50 km si latimea maxima de 16 km.Lungimea  tarmurilor acestei insule este de 266 km. Insula Montreal este marginita la sud si est de fluviul Sf. Laurentiu , care formeaza in acest sector zone mai largi, adevarate lacuri (lacul St. Louis si Bassin de la Prairie ), dar si o zona ingusta, cu praguri stancoase , care au adus mari necazuri navigatiei, numita Lachine Rapids. La confluenta cu raul Ottawa, exista o suprafata intinsa de apa care formeaza Lacul Deux Montagnes, dupa care in vest , pana la intalnirea cu fluvial Sf. Laurentiu este o ramificatie numita raul Prairies.                                                                                                   

         Pozitia geografica a orasului Montreal In cadrul Canadei

  

        Arhipelagul Hochelaga din care face parte si insula Montreal
        
 In afara de cea mai mare parte a insulei Montreal , orasul mai cuprinde  alte 74 insule , multe mici , mai importante fiind insulele : Bizard , Sf. Elena , Notre-Dame, Insula Maicilor s.a.  Insula Notre-Dame este o insula artificiala, creata , in anul 1960 , in 10 luni ,prin depozitarea a 15 mil. tone de roca in albia fluviului Sf. Laurentiu , excavate cu ocazia construirii metroului.   In insulele Notre-Dame si Sf. Elena este parcul Jean Drapeau . Insula Sf. Elena a fost transformata in parc , de catre britanici , inca din anul 1874 . Pe aceasta insula se gasesc: muzeul de istorie militara Stewart , renumita Biosfera ,inalta de 62 m cu diametrul de 76 m , cu o structura metalica, inaugurate in 1995 ,care este  un muzeu al mediului, 3 piscine si parcul de distractii La Ronde, care ocupa jumatate din insula , Cazinoul , care ocupa unul din pavilioanele Expo’67 , cel destinat Frantei si provinciei Quebec. Insula Sf. Elena s-a amenajat in perioada premergatoare  anului 1967, cu ocazia Expo’67,care a coincis cu centenarul independentei Canadei ,  insula aleasa ca amplasament pentru aceasta expozitie.



                    Harta Insulelor Sf. Elena si Notre-Dame

Imagini pentru biosphere montreal







                Insula Sf. Elena pe care se afla Biosfera   


  

                                   
 Tot cu ocazia Expo’67 s-a realizat  “ Habitat’67 “ , un ansamblu residential canadian , asemanator unui lego urias , pentru a ilustra noul stil de viata urbana. Acesta a fost realizat, in miniatura ,  la Expo’67, iar mai tarziu s-au alocat fonduri guvernamentale pentru punerea in practica a proiectului , fiind dat in folosinta in 1985.
     Proiectul a fost conceput in asa fel incat spatiul sa fie folosit la capacitate maxima , locuintele sa fie dotate cu propria gradina , respectandu-se gradul de intimidate.
     Acest Habitat este format din 354 blocuri prefabricate din beton, aranjate in diverse variante , pe o ialtime de 12 niveluri , alcatuind 146 locuinte de diferite marimi . Proiectul prevedea construirea de 158 apartamente , dar , in vedere construirii unor locuinte mai mari numarul a scazut la 146. Fiecare apartament are iesire la cel putin o terasa , care poate avea o suprafata cuprinsa intre 20 si 50 mp. Pentru realizarea acestui complex de locuinte s-au cheltuit 22 mil. de dolari CAD , iar pentru fiecare apartament , in medie, 150000 dolari CAD. Acum o asemenea locuinta se tranzactioneaza de la 469000 ( cea cu iesire la 2 terase ), la 1,75 mil. dolari( pentru cea construita  pe doua nivele , cu o suprafata de 263 mp, cu vedere catre toate punctele cardinale , cu iesire la doua terase si cu 2 solarii ).
  Acest Habitat a fost inclus in anul 2009, in categoria cladirilor istorice. 



                                                                                                        

  Habitat'67 de pe bulevardul Pierre - Dupuy , din Montreal



Designed for Montreal’s 1967 Expo, Habitat 67 was a wildly ambitious attempt to reimagine apartment living.


                              Detalii din Habitat'67 din Montreal 

                        


habitat-67-terraces




Imagini pentru Detalii Habitat'67 Montreal





           Interior dintr-un apartament din Habitat'67 , Montreal


Imagini pentru Detalii Habitat'67 Montreal



                          










                                                








  
  Insula Notre - Dame si Circuitul pentru formula 1. In planul indepartat este insula Sf. Elena, cu renumitul muzeu Biosfera  

  Pe insula Notre-Dame s-a amenajat un circuit pentru formula 1 , cu o lungime de 4361 m , cu 14 viraje si pe  care s-a inregistrat viteza maxima de 347 Km/h ( 2014) , iar viteza medie  este de 200 km/h .  La inceput, pana in 1982, s-a numit circuitul Notre-Dame, iar apoi a luat numele castigatorului  Marelui trofeu al anului 1978, Gilles Villeneuve. 


                       Imagine din Parcul Drapeau, Montreal
                       
             

                          Cazinoul din Montreal



                          Cazinoul din Montreal, pe timp de noapte

 Fostul pavilion al Frantei si Quebec, in cadrul Expo'67,din insula Notre-Dame, Parcul Jean Drapeau, care a suferit modificari si modernizari , din anul 1993 a fost transformat in Cazino. Acest Cazino are o cladire principala si alte doua cladiri secundare, este detinut de Societatea Cazinourilor din Provincia Quebec ( cu inca 3 cazinouri ). Societatea aceasta este o filiala a Loto Quebec, o societate publica a guvernului provinciei Quebec si toate profiturile merg la guvern. In Cazino sunt peste 3200 pacanele, peste 115 mese de joc, un numar mare de loterii si jocuri virtuale. Cazinoul are si 4 restaurante, 3 baruri, un cabaret, spatii pentru intalniri si banchete. Incepand cu 2003 au ramas cateva sali pentru fumatori, iar din 2006, in urma adoptarii unei legi provinciale care interzice fumatul in spatii inchise, aceste sali au fost desfiintate.





                                 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu