marți, 9 februarie 2016

MONTREAL (II)









                M O N T R E A L   ( II )

                              R E L I E F U L  S I   C L I M A


         Relieful este in cea mai mare parte cu aspect de campie ,Campia Montreal,  dar exista si zone mai inalte , cu altitudine de dealuri, Mont Royal ,format din roci sedimentare (calcare  negre si gri) cu intruziuni magmatice ( roci magmatice – gabrouri, diorite ) si roci metamorfice , rezultate prin modificare rocilor sedimentare in contactul cu magma. Nimic din aspectul actual al reliefului nu arata ca ar fi fost un vulcan activ acum 125 mil de ani, magma nu a iesit la suprafata scoartei terestre , solidificandu-se in interiorul acesteia.  Acest asa zis munte, are 3 varfuri : Colline de la Croix , de 233m inaltime , Muntele Murray sau Colline d’Autremont , de 211 m  si West Mont Summit , de 201 m , altitudini considerate de la nivelul oceanului. Mont Royal are forma de potcoava sau de semiluna .                                                                   
Imagini pentru mont royal images                              Vedere generala Mont Royal   

  Jacques Cartier a escaladat acest munte , in 1535,fiind ghidat de indieni din Hochelaga ,  numindu-l Mont Royal, in onoarea Regelui Frantei, de atunci, Francisc I . Dupa colonizarea insulei si infiintarea unui fort in 1642, Paul Chomedey de   Maisonneuve, fondatorul Montrealului ,  ca un semn al recunostintei fata de Dumnezeu pentru ca a ferit aceasta noua asezare  de inundatiile care au avut loc , a ridicat o cruce  din lemn  pe Mont Royal. O cruce , in acelasi loc, ales in 1643 ( vf. Cel mai inalt din Mont Royal),exista si astazi, dar cu structura metalica ,construita in 1924 si cu o instalatie electrica cu 240 becuri a 50 w fiecare ,  se putea vedea si zi si noapte din multe puncte ale insulei.  Inaltimea sa este de 31,4 m , iar bratele au 10 m. Pentru a se realiza aceasta cruce metalica , un numar mare de voluntari, printre care si aproximativ 10000 de studenti, au distribuit timbre commemorative cu crucea de pe Mont Royal, la pretul de 5 centi fiecare, strangandu-se 10000 de dolari CAD . Constructia Crucii s-a terminat la mijlocul lunii septembrie 1924 si in ajunul Craciunului s-au aprins, pentru prima data,  becurile instalate pentru iluminarea crucii.
    
Imagini pentru mont royal images







       Crucea de pe Mont Royal, construita in 1924 si restaurata incepand cu anul 2007                
        
Imagini pentru mont royal images





                                      

Imagini pentru mont royal images       

Imagini pentru mont royal images



      Iluminarea Crucii pe timpul noptii este diferita in functie de anumite evenimente importante la nivel de oras , de tara sau la nivel international
                            
      Crucea a servit ca un loc de pelerinaj in timpul Congresului Euharistic din Montreal, din anul 1935.
    Incepand cu 2007 Crucea este supusa unor lucrari de restaurare, ca urmare a corodarii partii metalice , cu care ocazie este inlocuit sistemul de iluminat realizat in 1992, cu fibre optice. Aceste lucrari s-au incheiat pe 4 februarie 2009. Noul sistem de iluminare alcatuit din diode emitatoare de lumina ( LED -uri policrome ), are  un consum mai mic de energie electrica decat cel din 1992 . Prin aceasta instalatie se poate schimba culoarea ,  de la o distanta controlabila, in functie de anumite evenimente semnificative pe plan national si international : galben ( pentru incoronare ), purpuriu ( pentru moartea unui rege sau papa ), in aprilie 2005 , la moartea Papei Paul al II-lea crucea afost iluminata in mov, iar in timpul unui mars pentru  lupta impotriva SiDA  crucea avea culoarea rosie.
    Crucea are o greutate de 26 tone, structura metalica ( otel) este alcatuita din 1830 piese , pentru fixarea lor s-au folosit peste 6000 de nituri . Pentru iluminarea crucii se folosesc 240 becuri, a 75 W fiecare, cate 120 becuri pentru fiecare din cele 2 fete. Sub Cruce exista o capsula , din 1992, la aniversarea a 350 ani de la intemeierea localitatii Montreal , in care se gasesc 12000 desene si mesaje  ale copiilor cu viziunea lor asupra orasului , la a 500 aniversare a acestuia , adica pentru anul 2142,  cand se va deschide aceasta capsula.
   
Imagini pentru mont royal images






                  Lacul Beaver, din Parcul Mont Royal                             

Imagini pentru mont royal images






                       Imagini din Parcul Mont Royal                          
                                      
Imagini pentru mont royal images
       
Imagine similară






                                                                   
                                 
Imagini pentru mont royal images






 Poteca care duce la observatorul "Belvedere Kondiaronc" din Mont Royal                           

Imagini pentru mont royal images






                          

Imagine similară
   Fatada si interiorul "Cabanei"de pe terasa Kondiaronc




Imagini pentru mont royal images
                                                             
          Terasa observatorului Kondiaronk din Mont Royal                                                                   
        In Mont Royal se afla un mare parc din Montreal, cu o suprafata de 2,14 Kmp , 14% din suprafata “ muntelui”, creat in anul 1876 , proiectat de arhitectul peisagist Frederick Law Olmsted , iar pentru realizarea acestui proiect s-au investit 1 mil. de dolari CAD, pentu achizitionarea de terenuri si pentru amenajari. Exista alei, drumuri pavate sau pietruite , doua puncte cu terase, de unde poti avea vederi extraordinare asupra orasului Montreal . Asa este  punctul denumit “ Belvedere Kondiaronk” ( Kondiaronk era o mare capetenie a indienilor care a contribuit la incheierea pacii din 1701, cu francezii ) , unde se afla si o frumoasa cladire de agrement, asa zisa cabana , construita in 1932 , dupa proiectul arhitectul Aristide Beaugrand Champagne , conceput pentru ceremoniile traditionale , populare si educationale. Pe pereti exista picturi si gravuri care reprezinta crampee din istoria Canadei , din perioada 1535 -1670 . La aceasta terasa circulara, construita in 1906 ( Kondiaronk Belvedere , nume purtat de acest punct de observatie din anuln 1998), se poate ajunge fie cu mijloace de transport auto proprii , pe un drum modernizat , fie pe jos, pe o poteca cu niste scari bine construite (260 trepte ),  care porneste din strada Peel.
    Tot in cadrul acestui parc este lacul Beaver realizat prin escavare, pe locul unei zone mlastinoase. Este inconjurat de o frumoasa pajiste , unde vizitatorii se odihnesc si fac  plaja in lunile de vara ( iulie si august). Pe versantul estic , la intrarea in parcul Mont Royal, se afla Monumentul George Etienne Cartier,30 m inaltime ,  ridicat in memoria celui care a fost Viceprim ministru al Canadei de Est ,  in perioada  26 noiembrie 1857- 2 august 1858 si Prim ministru de la 6 august 1858 pana la 24 mai 1862 .

Imagini pentru mont royal photos

            Monumentul George Etienne Cartier , locul in care , pe timp de vara, se organizeaza o manifestare a tobosarilor " Tam Tam Jam"

   Mont Royal are,  la poale,  o zona rezidentiala destul de extinsa , a privilegiatilor, o zona cocheta, cu multe parcuri superbe, cu strazi cu multa verdeata. Cartierele Westmount ( pentru elita anglofona) si Outremont ( pentru elita francofona) sunt deosebit de atragatoare prin cladirile frumoase , cu o arhitectura specifica, cu multe parcuri ( numai in Outremont sunt 25 parcuri ). Westmount , aflat pa latura sudica a Mont Royal , cu o suprafata de 4 kmp , ca urmare a patrimoniului sau  a fost declarat un sit istoric din Montreal. Are un intins parc ,pe latura de vest a Mont Royal , cu o sera renumita , cu piscine , locuri de joaca pentru copii  complet echipate , multe flori ,un ceas floral alcatuit din 7000 de plante, cu un diametru de 6 m , terenuri pentru baseball , terenuri de tenis etc.
   
Imagini pentru photos westmount montreal








                           Aspecte din Westmount                                    

Imagini pentru photos westmount montreal






                                    
Imagini pentru photos westmount montreal
                 Vedere generala din Westmount






                       Vedere generala din Outremount                                                                                       
        Tot la poalele acestui “ munte “ se afla importante institutii de invatamant (Universitatea Mc Gill, Universitatea Montreal, Colegiul Brebeuf , Colegiul Notre- Dame s.a. ) , lacasuri de cult ( Oratoriul Saint Joseph , a doua biserica din lume, ca marime,  dupa San Piedro, din Roma s.a.) , Spitale , cel mai vechi fiind Spitalul “ Regina Victoria “ a carui constructie a inceput in 1891 de catre comunitatea anglofona si   s-a  dezvoltat prin constructiile adaugate  1926, maternitatea , in 1931, spalatorie , garaj , atelier , apoi intre 1932-1934 s-a adaugat  un alt corp al Spitalului , cu 8 etaje  , continuandu-se extinderea si modernizarea si in zilele noastre . Trebuie sa amintim existenta a mai multe cimitire ,cu destula importanta in patrimoniul Parcului Mont Royal prin monumentele funerare, prin personalitatile inmormantate aici, prin aspectul vegetatiei , valoarea si vechimea arborilor . Cimitirul  Mont Royal, fondat in 1847, de catre 16 persoane care faceau parte din elita anglofona , protestanti, cimitirul Notre-Dame-des-Neiges , infiintat in 1852 in urma mutarii vechiului cimitir parohial pe pantele Mont Royal, intrucat  era prea in interiorul orasului.  In perioada 1855-1866 , in acest cimitir, s-au plantat 3514 arbori , iar in 1875 alti 20000 de arbusti de paducel. Acest cimitir este cel mai mare cimitir catolic din Quebec si Canada , bogat in monumente funerare valoroase ,  apartinand unor mari personalitati artistice,politice si din alte domenii de activitate si  prin cei 9500 de arbori. In afara de aceste doua cimitire , mai sunt si cimitirele evreiesti , unul infiintat in 1854, iar cel de al doilea in 1890 .In primul cimitir evreiesc s-a ridicat , in 1977 , un monument in memoria pionierilor primei comunitati evreiesti din Trois-Rivieres si din Montreal                       
   
Imagini pentru mont royal images










                                            Oratoriul Saint Joseph din Montreal                         








              Campusul Universitatii de Montreal ( UdeM )                           

Imagini pentru universite mcgill  photos





                          Universitatea Mc Gill                             
Imagini pentru College Brebeuf photos









                                   
  Colegiul particular Brebeuf                         

  Parcul    Jeanne Mance,  cu o suprafata aproape plana si cu o movila denumita “ Dealul lui Fletcher “ , utilizat la inceput ca un teren de golf si pentru exercitii militare  , face parte din Parcul Mont Royal. In fiecare vara, in fiecare vara , inca din 1970, se desfasoara o activitate a numerosi tobosari , numita “ Tam Tam Jam”, iar cei prezenti , in numar mare, danseaza pe ritmul tobelor.
    In apropierea Crucii de pe Mont Royal se afla cladiri si instalatii de telecomunicatii pentru TV si diferite posturi de radio.Cel mai important post de televiziune , CBC , si-a construit inca din 1952 o cladire , cu instalatiile necesare  si o antena de 100m inaltime.
                                          
Imagini pentru CBC Mont Royal Photos

















                                                             Antena pentru transmisii TV      (CBC )






                                                          Pentru alimentarea cu apa potabila a orasului Montreal s-au construit rezervoare de apa , ultimul , construit in partea de nord a Mont Royal , in 1979, are o capacitate de 210000 mc .
 
     Clima din insula Montreal si imprejurimi este temperata umeda, cu ierni aspre in care se inregistreaza temperaturi care pot ajunge , in unele ierni , sub – 35*C (- 37,8*C la 15 ian. 1957, dar si in iarna trecuta – 2015 in care temperatura a scazut mult, iar iarna s-a prelungit pana aproape de iunie) ,  dar din cauza vantului puternic se resimt la – 40*C . Cea mai scazuta  temperatura a fost inregistrata la 10 ianuarie 1859, de – 42*C .  Temperatura medie  a lunilor ianuarie si februarie  este de – 10*C. Iarna incepe cam de la sfarsitul lunii noiembrie si tine pana aproape de luna mai. Cauza temperaturilor foarte scazute din timpul iernii este usurinta cu care masele de aer polar circula spre centrul continentului intrucat lanturile de munti sunt aproape pe directia meridianelor, ne fiind un obstacol in calea acestor mase. Lunile de tranzitie de la iarna la vara ( martie si aprilie ) lipsesc. Iarna stratul de zapada poate ajunge si la 4 m ( in iarna 2007-2008 stratul de zapada a ajuns la 436 cm)  Verile au temperaturi moderate  , in general intre 24-26*C , dar si scurte perioade caniculare cand temperatura poate ajunge si la+ 37,6*C ( 1 august 1975 ). In cursul verii vremea se poate modifica de la o zi la alta. In schimb toamna este lunga si frumoasa, asa zisa vara Indiana , cu temperaturi placute ziua , dar mai scazute noaptea , cu o natura bogata in culori. In cursul unui an de zile se inregistreaza , in medie 153 zile cu ploi si ninsori.Cantitatea medie anuala a precipitatiilor este de aproape 1000 mm ( 764 mm ploi si 224 mm      ninsori ). Umiditatea aerului este ridicata in tot cursul anului , depasind uneori si 95% ( in lunile mai si iunie 2015 umiditatea aerului a fost de 99% si respective 98% ) , ca urmare a apelor fluviului Sf. Laurentiu, a apelor raurilor si lacurilor din apropiere.
     Montreal se poate vizita , beneficiind de vreme buna, in perioada mai – septembrie din fiecare an.                                                                                                                          




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu